Meer merken van

Topkwaliteit

rozen

Scheers,

Kontich, België

 

Wim Scheers en zijn vriendin Annelies vormen inmiddels de derde generatie die het familiebedrijf in Kontich voortzetten. Halverwege de zeventiger jaren van de vorige eeuw is het bedrijf overgeschakeld van groenten naar snijrozen. Vandaag de dag is de kwekerij 36.000 m2 groot.

Scheers

Zoektocht van jaren om

meer te belichten

met dezelfde energie input.”


- Wim Scheers, eigenaar Kwekerij Scheers BVBA

Scheers

De uitdaging  

 

Aangezien Scheers rozen van zeer hoge kwaliteit teelt wil hij niet dat de temperatuur te veel oploopt in de kas. Scheers: “Ik zoek al jaren naar een manier om zo min mogelijk elektriciteit in te kopen, omdat deze energie duur is door de transport- en distributiekosten.” De belichtingscapaciteit verhogen is dus alleen mogelijk door energiezuinige LED’s te installeren.

Scheers

De juiste belichting

 

In de zomer van 2015 stelde Key Account Manager van Philips, Wim Steeghs voor om een kleine proef met LED’s te doen. “Na een paar gesprekken was het voor ons al duidelijk dat we deze proef zouden uitbreiden tot een hele kas van 1,5 hectare”, vertelt de rozenteler. “Als je een proef wilt doen, dan moet je het goed doen.” De rozenkwekerij schafte dus een nieuwe belichtingsinstallatie aan die bestaat uit twee lijnen toplighting. De capaciteit van de nieuwe belichtingsinstallatie is ruim anderhalf keer hoger dan die van de oude installatie. Desondanks is de warmteafgifte veel lager. Scheers kan de LED’s en HID lampen los van elkaar gebruiken. Als alleen de LED’s branden komt er 50% minder warmte vrij ten opzichte van de oude installatie.

 

Naar verwachting zal de rozenteler 500 tot 750 uur per jaar meer kunnen belichten vanwege de warmtevoordelen van de LED toplighting. Scheers hoeft door de aanleg van deze installatie geen aanpassingen te doen aan de energievoorziening van het bedrijf.

toplighting

Philips GreenPower LED toplighting

 

De LED topbelichtingsoplossing opent nieuwe kansen om winterproductie in de kas te verbeteren voor onder andere vaste planten, potrozen, sierplanten, tomaten en bladgroenten.

 

Naar de oplossing

Het klimaat is

erg aangenaam

Het team

Francine Scheers, Wim Scheers en partner Annelies Hens

Kweker

 

Codema Services / BE de Lier 

Horti LED partner

 

Lees meer over LED in de sierteelt