LEDs geschikt voor

meerlagen productie

Foto Queen

Met LED-belichting in

meerlagenteelt

zouden we detransportpaden kunnen gebruiken voor productiedoeleinden."

 

- Kai Lonne Nielsen, Queen

Photo

De uitdaging

 

Queen gaf de voorkeur aan het efficiënter maken van haar bestaande broeikassen boven het bouwen van nieuwe. Daarom wilde zij de haalbaarheid van meerlagenteelt onderzoeken door verschillende behandelingen met LED licht te beproeven op verschillende punten in het productieproces, bijv. in de transportpaden die de diverse delen van de kwekerij met elkaar verbinden. Een andere uitdaging was dat de Deense overheid waarschijnlijk energie-efficiënte oplossingen zou gaan eisen, en Queen wilde daarop voorbereid zijn.

Photo

De juiste belichting

 

LEDs zijn uitmuntend geschikt voor meerlagenteelt want zij produceren geen overdadige warmte. In de transportpaden installeerde Queen op de bestaande constructie van de mobiele tafels GreenPower LED production modules van Philips om daarmee de tweede teeltlaag, de ‘transportlaag’, te belichten. De belichting wordt gebruikt terwijl de tafel met planten zich voortbeweegt, gedurende een periode van twee dagen.

Dankzij de LED belichting in de transportpaden worden de planten minder gestrekt en zijn ze compacter als ze uit de transportpaden komen. Dit komt doordat ze in staat zijn hun fotosyntheseactiviteit voort te zetten onder het licht (met een betrekkelijk laag niveau).

‘Dankzij de LEDs hebben we in feite een problematische fase in de productie omgevormd tot een voordeel’, zegt Frands Jepsen. ‘Niet alleen kunnen we het LED licht gebruiken om de groei van de planten te reguleren terwijl ze binnen het bedrijf getransporteerd worden, maar we hebben ook meer flexibiliteit in de productie verkregen aangezien de planten niet meer zo snel mogelijk uit de transportpaden gehaald hoeven te worden.’

Philips GreenPower LED production module

Philips GreenPower LED production module

 

De productiemodule is ontwikkeld voor meerlaagsteelt in een gecontroleerde omgeving met weinig of geen daglicht.


Naar de oplossing

De groei

controleren

Gerelateerde case studies