Hogere productie

van sla

Desmet,
Izegem, Belgium


Johan Desmet en Mirjam Vandoorne zijn in het Belgische Izegem in 2004 gestart met de jaarrondteelt van sla in een kas van 18.000 m2. In 2012 volgde nieuwbouw van ruim 14.000 m2 met een poothoogte van vijf meter, voorzien van een WKK, schermdoek en een transportsysteem.

Higher lettuce yields

  Met deze
  intensieve

teeltwijze op watergoten wil ik zoveel mogelijk productie van hoge kwaliteit uit iedere vierkante meter halen."

 

- Johan Desmet, eigenaar slakwekerij Desmet

Desmet 3

De uitdaging


“Met deze intensieve teeltwijze op watergoten wil ik zoveel mogelijk productie uit iedere vierkante meter halen”, legt Johan Desmet uit. De slateler wil daarmee de top bereiken. Zo ontstond al snel de wens om het belichtingsniveau te verhogen. Daarbij liep hij tegen de beperking aan dat verhogen van het lichtniveau met SON-T in de Benelux planttechnisch niet mogelijk is.
Desmet 4

De juiste belichting

 

In 2013 heeft het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) belichtingsproeven gedaan. Daar zijn SON-T lampen en Philips GreenPower LED toplighting met elkaar vergeleken, beiden met een lichtniveau van 50 µmol/m2. De rode slasoorten vertoonden in de winter een betere roodverkleuring in de LED kas. Daarnaast had het gewas minder last van rand, bleef de rode eikenbladsla compacter en was de Lollo rossa significant zwaarder. Met de aanleg van de belichtingsinstallatie is de weg vrij om hogere producties te halen, omdat het belichten ook mogelijk is op momenten dat de buitenomstandigheden te ‘zacht’ zijn. De planten krijgen op het juiste moment lichtenergie. Desmet verwacht dus een hogere productie door het hogere lichtniveau en meer belichtingsuren waardoor zijn teeltduur wordt verkort. Voor Johan is de LED techniek een mogelijkheid om zijn bedrijfsresultaten verder te verbeteren. Hij gelooft erin dat hij met LED’s niet langer wordt belemmerd in de optimalisatie van zijn teelt en geen concessies hoeft te doen. “Ik kan het gaspedaal volledig induwen en zoveel mogelijk productie uit iedere vierkante meter kas halen.”

toplighting

Philips GreenPower LED toplighting

 

De LED topbelichtingsoplossing opent nieuwe kansen om winterproductie in de kas te verbeteren voor onder andere vaste planten, potrozen, sierplanten, tomaten en bladgroenten.

 

View product

The flowering lamp is the alternative for extending day length for plants that are sensitive to the photoperiod.

Gerelateerde case studies

You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website