Meer merken van

Geavanceerde teelt

mogelijk maken

Jos Borst verzorgt zijn planten onder Philips-tuinbouwverlichting

Borst Bloem- bollen BV
Obdam, Nederland

   

Ontdek hoe tuinbouwverlichting een nieuw groeiproces mogelijk maakt bij Borst Bloembollen
Jos Borst verzorgt zijn planten onder Philips-tuinbouwverlichting

Het lichtniveau is
aangepast

aan de groeifase van de tulp: van 14 via 20 naar 27 micromol"


- Jos Borst, eigenaar, Borst Bloembollen

Jos Borst verzorgt zijn planten onder Philips-tuinbouwverlichting

De uitdaging


Borst Bloembollen is een vooraanstaande tulpenkweker. Het bedrijf kweekt 20 miljoen tulpen per jaar en houdt zich vooral bezig met de introductie van nieuwe variëteiten. Het bedrijf maakte plannen voor een nieuw tweelaagsteeltsysteem in de kas en had daarom een manier nodig om de planten op de onderste laag te verlichten.

De juiste belichting

 

De eigenaar van Borst Bloembollen, Jos Borst, weet wat innovatie is. Hij werd in 2012 gekozen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar en is voortdurend op zoek naar nieuwe groeimogelijkheden. Toen hij zijn kas in 2011 uitbreidde, plande hij een tweelaagsteeltsysteem. Het probleem was dat de onderste laag, bijna 40% van de planten, geen zonlicht zou ontvangen. Hoewel tulpen ook dan groeien door de voeding die ze ontvangen uit de bol, zag Borst dit als een probleem.

 

LED was de oplossing. Nadat hij Philips en installateur Van der Laan had geraadpleegd, besloot Borst om gebruik te maken van Philips GreenPower LED-productiemodules in dieprood en wit. De jonge tulpen staan op containers die een vaste route door de kas afleggen gedurende zeven tot tien dagen. Kleinere scheuten hebben minder licht nodig, dus de planten gaan van een lager naar een hoger lichtniveau, van 14 naar 27 micromol.

 

Dankzij dit slimme idee en de LED-bloeilampen heeft Borst het groeiproces kunnen optimaliseren. Met de LED's is het mogelijk om een laag uniform lichtniveau te realiseren, zelfs als de planten dicht op elkaar staan. Bovendien geeft het systeem minder C02 af dan de traditionele verlichtingssystemen.

 

Borst Bloembollen zal de investeringskosten snel terugverdienen dankzij het feit dat de LED-lampen een energiebesparing van 60% opleveren.

Jos Borst verzorgt zijn planten onder Philips-tuinbouwverlichting

Philips GreenPower LED production module


De productiemodule is ontwikkeld voor meerlaagsteelt in een gecontroleerde omgeving met weinig of geen daglicht.

 

naar de oplossing

 

Lichtlagen
installeren
   

Het team

Borst Bloembollen BV

Kweker

Van der Laan

Philips Horti LED-partner

Gerelateerde case studies