Archief van de

Rhône-regio

Archief van de Rhône-regio  Lyon, Frankrijk  

 

Ontdek hoe de LED-lampen van Les Eclaireurs een dynamische reflectie projecteren op de goudkleurige muren van het archief van de Rhône-regio.

Als aanvulling op de 
de projecties,

stelden we ons voor dat het licht het gebouw boven de leeszaal symbolisch kon binnendringen."

 

-Lucas Goy, lichtontwerper bij Les Eclaireurs, Lyon, Frankrijk

De uitdaging van de klant


Het nieuwe Archives Départementales voor het departement van de Rhône (Archief van de Rhône-regio), net ten zuiden van het hoofdstation van Lyon, is een onderdeel van het zakendistrict Part Dieu. Het neemt een strategische positie in dat de nieuwe stedelijke strook langs de spoorlijn completeert.

De juiste verlichting

 

Het stadspaleis Liechtenstein (Palais Liechtenstein) ligt achter het Burgtheater, naast de ambassade van Liechtenstein. Het is niet zo bekend als zijn grote broer, het tuinpaleis Liechtenstein (Gartenpalais Liechtenstein) met zijn uitgebreide tuinen. Er waren ooit plannen om ook van het stadspaleis een museum te maken, maar uiteindelijk werd besloten om het alleen incidenteel te openen voor rondleidingen, concerten en andere evenementen.

De bouwkundige geschiedenis van het gebouw is heel interessant. Het begon ooit als gebouw in barokstijl, maar is daarna vrijwel volledig opnieuw ontworpen in een weelderige, rijk versierde neorococostijl. Het zit vol hedendaagse, hoogwaardige technologische innovaties zoals een ventilatiesysteem, een meerkanaals communicatiesysteem, flexibele muren en deuren en nog veel meer.

In 2009 werd podpod design uitgenodigd om de verlichting te ontwerpen voor de hal, de trap, de representatieve ruimten en de voorgevel. "De verlichtingsoplossing voor de trap in barokstijl lag niet voor de hand omdat het zo'n complexe en in elkaar gevouwen ruimte is met talloze openingen en zichtassen in alle richtingen", leggen Michael en Iris Podgorschek van podpod design uit. "De armaturen werden allemaal op de kroonlijsten geplaatst. MASTERColour-downlights met louvres werden gebruikt voor de algemene verlichting en lineaire LED-schijnwerpers en LED-spots werden gebruikt om de gewelven en de talloze sculpturen te verlichten."


De architecten Gautier+Conquet, Bruno Dumetier en Sequences ontwierpen het gebouw in de vorm van drie schitterende gouden kubussen. Hierin zijn alle documenten opgeslagen. De kleur symboliseert de waarde van hun inhoud. Boven deze gouden dozen bevinden zich twee verdiepingen met een glazen voorgevel waarin ruimte is voor kantoren, accommodatie voor medewerkers en ruimten waar documenten worden gesorteerd en klaargemaakt voor opslag. Tussen de drie blokken, in het hart van het gebouw, bevindt zich de leeszaal die de schakel vormt tussen de archief- en de conserveringsruimten. De gouden buitenkant van het gebouw is gemaakt van een legering van koper en aluminium, "TECU Gold", en vormt een van de hoogtepunten van het stadslandschap.

 

e-Graze Powercore

Gerelateerde cases

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief 

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, producten en promoties.

 

Inschrijven nieuwsbrief

You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website