Opfrissen van een kinderziekenhuis met LED-lampen 


Als de kinderen rondlopen tussen de bomen, worden ze begroet door de dieren in het bos. Als de paarden, herten, vogels en kikkers als bij toverslag tevoorschijn komen, sprankelt een blik van verwondering in de ogen van elk kind.
Opfrissen van een kinderziekenhuis met LED-lampen
Ook al lijkt deze scène rechtstreeks afkomstig uit een sprookje, het gebeurt echt elke dag weer in het Great Ormond Street Hospital. Met behulp van LED-lampen ontwierp Jason Bruges Studio een 'Natuurpad', een interactieve installatie die de kinderen vanuit de kille realiteit van het ziekenhuis overbrengt naar een majestueus woud.

Door de afschrikwekkende medische apparatuur, de angstaanjagende behandelingen en de scheiding van huis, vrienden en hobby's kan een ziekenhuis een intimiderende plek zijn voor kinderen. Om het kille stereotype te bestrijden en de beleving van patiënten te verbeteren, gebruiken ziekenhuizen zoals het Great Ormond Street de interactiviteit van LED-licht om hun afdelingen kindergeneeskunde wat helderheid te verschaffen.
Opfrissen van een kinderziekenhuis met LED-lampen
Foto met toestemming van Jason Bruges Studio

Doordat het Natuurpad een rustige en afleidende route naar de anesthesieafdeling oplevert, behoort het tot die installaties die licht gebruiken om door te dringen tot de verbeeldingswereld van patiënten. Verspreid achter de wanden bevinden zich 70 panelen met LED-lampen die animaties van bewegende dieren vertonen. Over die panelen heen is een behang met bostaferelen geplakt, waardoor het lijkt of de dieren tussen de bomen door bewegen. Aangezien de dieren speciaal voor kinderen zijn aangebracht, worden de lampen geactiveerd door bewegingssensors die zich op verschillende hoogtes bevinden om te kunnen reageren op patiënten van verschillende leeftijden evenals op rolstoelen en ziekenhuisbedden. 
Foto met toestemming van Jason Bruges Studio
Foto met toestemming van Jason Bruges Studio

Jason Bruges, oprichter en creatief directeur van Jason Bruges Studio, beschrijft de ervaring als een 'droomproject' en voegt daaraan toe dat het een eer was echte momenten van afleiding en fascinatie te mogen creëren in de ziekenhuisomgeving. Het 'Natuurpad' is daarna nog meer kinderen gaan betoveren, want het is in 2016 uitgebreid naar een nieuw gebouw van het ziekenhuis.
Foto met toestemming van Jason Bruges Studio
Foto met toestemming van Jason Bruges Studio

Een andere installatie die de overgang naar en van een medische omgeving vergemakkelijkt, is de belevingstunnel van Ronald McDonald VU Kinderstad in het VU Medisch Centrum in Amsterdam, Nederland. Als kinderen de afdeling kindergeneeskunde van dit ziekenhuis verlaten, komen ze terecht in een verrukkelijke reis in Kinderstad, een miniatuurstad die is ontworpen om kinderen te helpen ontsnappen uit het ziekenhuis als zij het gebouw verlaten. Kinderstad is voorzien van een voetbalveld, een interactieve raceauto, een radiostation, knutselspullen en volop speelgoed, en stelt kinderen in het ziekenhuis in staat te doen wat ze het best kunnen: spelen. De ingang naar dit land bestaat uit doorschijnende kunststof wanden met dynamische LED-lampen eronder. Als de kinderen voorbijlopen, verandert de tunnel van kleur en vertoont hij animaties van regenbogen, regendruppels en wuivend gras.
Foto met toestemming van Jason Bruges Studio
“De verlichting maakt de kinderen enorm gelukkig”, zegt Marijke Peer, stadhouder van Ronald McDonald VU Kinderstad. “De kleurveranderingen betoveren sommigen van hen zozeer dat ze midden in de tunnel stil blijven staan terwijl anderen beginnen rond te hollen.”
Foto met toestemming van Mikyoung Kim Design
Evenals Kinderstad is de Crown Sky Garden in het Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital in Chicago een broodnodig heiligdom voor kinderen in het ziekenhuis. De wereldberoemde landschapsarchitect Mikyoung Kim baseerde haar ontwerp van de tuin op onderzoek dat erop wijst dat natuurlijk licht en tot nadenken stemmende tuinen over herstellende eigenschappen beschikken. Het resultaat was een vredige, contemplatieve en leuke oase voor patiënten en hun families. Net als bij een broeikas is de ruimte omgeven door glazen wanden, waardoor hij baadt in zonlicht en een spectaculair uitzicht over de stad biedt. Naast het heldere natuurlijke licht geeft de tuin aan gasten het gevoel alsof zij buiten zijn, door de toevoeging van elementen zoals hoge bamboebomen, sloophout, natuurgeluiden en een LED-lichtwand die een kabbelende waterstroom voorstelt.
Foto met toestemming van Mikyoung Kim Design
De 'Lichtwand', die is ontworpen door Tellart, een onderneming die wereldwijd interactieve installaties bouwt, omlijst het bamboebos. Deze gebogen wand bestaat uit transparante panelen van gekleurde kunsthars, gemaakt van gerecyclede materialen. Binnen in deze panelen zitten LED-lampen die in ruststand kalmerende, op water lijkende scènes weergeven. Als er dichtbij activiteit wordt bespeurd, komt de wand tot leven met sterke kleurveranderingen en natuurgeluiden die voor de kinderen een prettige verrassing zijn als zij ontdekken dat ze het vermogen hebben om de installatie te activeren.

“Het is een ongelooflijk privilege om betrokken te worden in een project dat elke dag weer de levens van deze families kan verbeteren, ook al is dat maar voor even”, zegt Katie Schon, Chief Strategy Officer van Tellart. Schon heeft het enthousiasme voor de tuin meegemaakt, en nu worden de voordelen ervan beproefd in een onderzoek dat het ziekenhuis uitvoert naar de wijze waarop deze ruimte de stressniveaus van patiënten en hun families beïnvloedt.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de vele mensen die er werken om de voordelen te bevestigen van verlichting die de patiënt centraal stelt. Als de resultaten worden vrijgegeven, zullen steeds meer ziekenhuizen verlichting invoeren die de hersteltijd verkort, kan worden aangepast aan de behoeften van elke patiënt, en een prettiger omgeving creëert. Dit is de reden waarom dit soort interactieve lichtinstallaties steeds vaker verschijnt in afdelingen kindergeneeskunde in ziekenhuizen overal ter wereld.
Foto met toestemming van Mikyoung Kim Design
Het lijkt zo eenvoudig, maar toch kan het verschil tussen een beangstigende tijd in het ziekenhuis en een prettig herstel voor een kind zitten in zoiets simpels als heldere verlichting. Dit komt doordat zowel de mogelijkheden van LED-technologie als die van de verbeeldingskracht van een kind eindeloos zijn. Deze twee gecombineerd kunnen kinderen uit het ziekenhuis halen en ze overbrengen naar een betoverend bos, een droomstad voor kinderen of een interactieve tuin.