Meer merken van

Ketheltunnel

Ketheltunnel te Schiedam


Een grote verkeerstunnel met een 100% LED-verlichtingsoplossing.
Ketheltunnel in Schiedam | Philips lichtontwerper

Project beschrijving

Een grote verkeerstunnel met een 100% LED-verlichtingsoplossing. De FlowStar puntverlichting zorgt voor een prettige overgang van helder daglicht naar een veilige tunnelverlichting. Het lichtniveau neemt geleidelijk af richting centrale deel van de tunnel. Hierbij is de oogadaptatie van de weggebruiker bepalend voor het lichtniveau over de gehele lengte van de tunnel. Het lichtniveau neemt geleidelijk af zodat de weggebruiker kan wennen aan het lage lichtniveau zonder verlies van zichtbaarheid. Het lichtniveau in de tunnel volgt hierbij het lichtniveau van de buitensituatie; bij maximaal zonlicht moet ook de tunnelverlichting maximaal worden aangestuurd.
Cor Schreurs ging voor de Ketheltunnel aan de slag voor een 100% LED-verlichtingsoplossing | Philips Lighting

Cor Schreurs
ging voor de Ketheltunnel aan de slag voor een 100% LED-verlichtingsoplossing

De vraag van de klant


Verlichting voor een veilige en snelle doorstroming van het verkeer. Verlichting moet voldoen aan de Nederlandse aanbeveling voor tunnelverlichting en aan de Landelijke Tunnel Standaard.

Bedachte oplossing

 

In nauwe samenwerking met het A4All consortium is gezocht naar een oplossing met maximale energieprestaties, minimaal onderhoud en optimale duurzaamheid. Met kwaliteit als belangrijkste uitgangspunt. De Ketheltunnel is de eerste grote tunnel die is verlicht met puntlichtbronnen voorzien van LED in plaats van lijnverlichting met conventionele lichtbronnen. Voor Signify (voorheen Philips Lighting) extra spannend omdat dit het eerste tunnelproject is na de overname van fabrikant Indal.

Ketheltunnel ontworpen door een Philips lichtontwerper

Type project

Openbare verlichting

Samenwerking

Samenwerking met Rijkswaterstaat als opdrachtgever en A4all consortium (Boskalis, Heijmans en VolkerWessels).

Doelgroep

De tunnel bestaat uit 2 verkeersbuizen van ruim twee km lang die worden verlicht voor het snelverkeer op het A4 traject Delft-Schiedam).

Tussen de twee verkeersbuizen ligt een smalle doorgang verdeeld over twee lagen: op de begane grond een vluchttunnel voor calamiteiten en daarboven een servicetunnel gebruikt als technische ruimte voor apparatuur en bekabeling. De verlichting is puur functioneel ter bevordering van een veilige passage van de tunnel met maximaal comfort voor de automobilist. 
Lees meerLees minder
We delen hier graag met u onze recent opgeleverde projecten van idee en lichtoplossing tot het uiteindelijke resultaat.