Pay-per-lux verlichtingsconcept in Dordrecht


Turntoo-verlichting voor Dordtse Duurzaamheidsfabriek

juli 1, 2013

Eindhoven, Nederland – De vierde verdieping van De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is volledig via het pay-per-lux verlichtingsconcept ingericht. Idee achter het duurzame Turntoo principe: gebruikers betalen voor wat ze nodig hebben, leveranciers blijven eigenaar van hun producten. Philips verzorgde de verlichting, een 100% LED-oplossing.


De Duurzaamheidsfabriek gebruikt enkel de prestatie van de verlichting. Dit is de werkelijk gebruikte hoeveelheid licht; of lux, het aantal lichteenheden. De verlichting blijft in het bezit van Philips.


“De Duurzaamheidsfabriek is ons paradepaardje”, vertelt Rein Meester, voorzitter van de coöperatie Leerpark Dordrecht. “Het gebouw herbergt allerlei innovatieve en duurzame snufjes, is de plek waar vmbo-, mbo- en hbo-leerlingen kennismaken met techniek. Tegelijkertijd vind je er een verzamelplaats voor high tech bedrijven uit de maakindustrie, een platform voor stages op het snijvlak van werken en leren, een bij- en nascholingscentrum voor het bedrijfsleven en een ontmoetingsplek.”


Het gebouw is ontworpen door RAU architecten en ademt een en al duurzaamheid, de vierde verdieping valt extra op. “Deze kennisdelingsvloer met onder meer flexwerkplekken en vergaderruimtes is ingericht volgens het Turntoo-model”, aldus Mirjam Schmull, projectmanager van Turntoo, dat zorgde voor ontwerp, coördinatie en implementatie van het interieur. “De Duurzaamheidsfabriek heeft zaken als vloerbedekking, bekabeling, kantoormeubilair en verlichting niet zelf aangeschaft, maar betaalt alleen voor het gebruik. Zo is met Philips een performance contract afgesloten met afspraken over lichtgebruik en gebruiksduur. Na de contractperiode gaan lampen en armaturen terug naar Philips dat alle materialen hergebruikt.”


Ruimtebeleving
Omdat veel energie opgaat aan licht, is een lichtplan opgesteld waarin LED de hoofdrol speelt. Schmull: “Philips heeft alles uit de kast gehaald. Er is nauwkeurig gekeken naar de ruimtebeleving. Waar worden ruimtes voor gebruikt? Hoe zit het met de inval van daglicht? En met de looplijnen? Uiteindelijk is gekozen voor de LuxSpace in de grotere en de PowerBalance in de kleinere ruimtes. Voor aanlichting van speciale hoekjes is de DaySign geselecteerd. De OccuSwitch ten slotte regelt de aan- en afwezigheidsdetectie. Licht wordt in al zijn facetten optimaal gebruikt.”


Hoogwaardig
Ook Rein Meester is uitermate tevreden over de verlichting in ‘zijn’ Duurzaamheidsfabriek. “Philips is leading in technologie en innovatie, de grootste speler op lichtgebied. Dat hebben ze wel bewezen. De komende tien jaar zijn we zonder veel inspanningen verzekerd van kwalitatief hoogwaardige LED-oplossingen, tegen een aantrekkelijke prijs.”

Voor persinformatie kunt u contact opnemen met:

Liesbeth De Smedt
External Communications Manager, Lighting
Philips Electronics Nederland B.V
Tel +31 6 1134 8365
liesbeth.de.smedt@philips.com 
Consumentenlijn verlichting: 00800 744 547 75 (Nederland)

 

Mirjam Schmull
Turntoo
Tel: +31 20 509 10 59
mirjam.schmull@turntoo.com

 

Bas Berck
RAU
Tel: +31 20 419 02 02
pr@rau.eu


Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten, mondverzorgingsproducten en huishoudelijke apparaten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.