Het Noordbrabants Museum kiest voor veelgeprezen Philips LED-spot

mei 17, 2013

Eindhoven – Op 24 mei a.s. opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden Het Noordbrabants Museum. Het museum in het Museumkwartier van ’s-Hertogenbosch werd geheel gerenoveerd en uitgebreid. Voor de verlichting van de honderden kunstwerken, verdeeld over ruim 5.000 vierkante meter, werd gebruikgemaakt van Philips LED-verlichting. Het betreft dezelfde LED-spot die ook in het Rijksmuseum is toegepast en internationaal geroemd wordt om zijn fraaie lichteffecten.


Het Noordbrabants Museum richt zich op oude en hedendaagse kunst van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden en heeft onder andere een aantal fraaie werken van Van Gogh in bezit.


Voor museumdirecteur Charles de Mooij stond vanaf het begin van de renovatie vast dat de nieuwe verlichting energiezuinig moest zijn. De Mooij legt uit dat hij eerst een terughoudendheid had bij LED-verlichting, waarvan hij destijds in andere musea geen overtuigende voorbeelden had gezien: “Met name de lichtkleur sprak mij niet aan. Een bezoek aan ons museum moet toch een beleving zijn en dan is een goede, sprankelende aanlichting een belangrijke voorwaarde.”


Toch wist Philips hem met de dimbare LED-spot, die ook in het Rijksmuseum is gebruikt, over de streep te trekken. Een proefopstelling met het aanlichten van diverse werken uit verschillende periodes nam zijn bedenkingen bij de lichtkleur weg. “We waren allemaal direct enthousiast over de kleurechtheid van deze verlichting en de veel beter zichtbare oppervlaktestructuur gaf een extra dimensie aan het werk.”


De Mooij prijst ook de energiezuinigheid van de LED-spots: “Wat mij meteen aansprak, is de enorme energiebesparing die we met deze LED-verlichting realiseren. Daarmee kunnen we immers veel geld uitsparen en ook een bijdrage leveren aan het klimaat, vanwege de CO2-reductie.”


Nu de deuren van het museum binnenkort weer opengaan, is De Mooij een tevreden man. “Het resultaat is prachtig geworden. En dankzij de LED-verlichting komen de kunstwerken stuk voor stuk fantastisch tot hun recht.”

Beeld van een zaal met de verlichting subtiel aanwezig

Beeld van een zaal met de verlichting subtiel aanwezig

Beeld van een schilderij waarbij de kleuren goed uitkomen

Beeld van een schilderij waarbij de kleuren goed uitkomen

Beeld van een plastiek waarbij de schaduwen helder zijn

Beeld van een plastiek waarbij de schaduwen helder zijn

Voor persinformatie kunt u contact opnemen met:

Liesbeth De Smedt
External Communications Manager, Lighting
Philips Electronics Nederland B.V
Tel +31 6 1134 8365
liesbeth.de.smedt@philips.com 
Consumentenlijn verlichting: 00800 744 547 75 (Nederland)


Het Noordbrabants Museum

Perspresentatie dinsdag 21 mei om 11 uur:
Chantal Sleutjes Tel: +31(0)73 – 6877807
Neeltje van Gool, Tel: +31(0)73 – 6877815
pers@hnbm.nl


Voor accreditatie van de officiële opening door Prinses Beatrix der Nederlanden op vrijdag 24 mei om 11 uur kunt u zich aanmelden via museumkwartier@brabant.nl 
Meer info bij Provincie Noord-Brabant, Karen Wijnen, M: 06-55686675

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten, mondverzorgingsproducten en huishoudelijke apparaten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.